WPZ bijeenkomst Grobbendonk
Vandaag, voor het eerst in het 25jarig bestaan van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) wordt de bijeenkomst in België gehouden, een logisch gevolg van het toenemend aantal Belgische leden. De bijeenkomst wordt gehouden in het gemeenschapshuis De Volle Vaart, waar voor de gelegenheid door de Belgische leden een bijzonder fraaie tentoonstelling is ingericht in een tiental vitrines met fossielen van Pleistocene zoogdieren. Met name de vitrines met mammoet en carnivoren zijn zeer indrukwekkend.


Vooral de vitrines met carnivoren en mammoet zijn zeer indrukwekkend.
WPZ bijeenkomsten worden meestal omlijst door een aantal lezingen, en ook vandaag stonden vier lezingen op het programma.
De eerste lezing wordt door de Belgische zoogdierpaleontologe Mietje Germonpré gepresenteerd en gaat over de roofdieren in België gedurende het Pleistoceen.
Zij onderscheidt daarbij een tweetal locaties: de rivierafzettingen in Vlaanderen en de grotten in de Ardennen. Daar zijn onder andere fossielen van wolven, poolvossen, veelvraten, lynxen, grottenberen en bruine beren gevonden, veruit het merendeel uit het laat Pleistoceen 40.000- 20.000 jaar bp. In haar presentatie tracht zij door middel van DNA correlaties te leggen naar andere regio’s in Midden Europa en Azië.

Op de linkerfoto beantwoord Mietje Germonpré een vraag van de voorzitter van
de WPZ. Op de rechterfoto beantwoord Caroline Ryssart een vraag uit de zaal
De tweede lezing op het programma wordt gepresenteerd door Dick Mol en gaat over het veronderstelde ontstaan van de mammoet in Afrika, waar in Langebaanweg de oudste resten van de mammoet (M. planifrons) zijn gevonden, in een site, waarin merkwaardig genoeg in dezelfde lagen óók fossielen van marine zoogdieren zijn gevonden. Aan de hand van de gevonden fossielen volgt Dick het (verspreidings)spoor van deze soort via het dal van de Arno ( Italië), de Auvergne (met name Chilhac) naar uiteindelijk onze eigen Oosterschelde, waar de laatst bekende vertegenwoordigers van het geslacht hebben geleefd (M. meridionalis)
Een zeer boeiende lezing, verlucht met schitterende ( professionele) plaatjes.
Na de middag worden er een tweetal lezingen gehouden over de oudst bekende sites en Neanderthaler onderzoek in de lage landen ( maar wel met nadruk op België)
In de pauzes is er weer volop gelegenheid om ervaringen uit te wisselen, elkaars fossielen te bewonderen en je spulletjes te laten determineren. Dick, Remie, Wilrie en ik bespreken opzet en voortgang van een paleontologisch project. Er zit schot in, volop goede ideeën en een goede stemming. Spoedig meer hierover.


In de pauzes is er een gezellige ambiance, waarbij volop gelegenheid is ervaringen uit te wisselen of fossielen te laten determineren