CaveCats

Deze Blog gaat over 2 van mijn favoriete onderwerpen: 1: Caves: zwerven in de mergelgrotten in Zuid Limburg, de kilometers lange onderaardse gangen. Het stof op de vloer dempt alle geluiden, oude opschriften flitsen voorbij in het schijnsel van de zaklampen. 2: Cats : Recente en fossiele katachtige roofdieren. leeuw, Lynx, en de sabeltandkatten Homotherium en Megantereon, en nog veel meer. Zie ook mijn homepage http://www.ijstijd.net

Mijn foto
Naam:
Locatie: Rucphen, Noord Brabant, Netherlands

Hoi, ik heet Kees, heb een vrouw en 2 kinderen. Ik ben een fervent amateurpaleontoloog, begonnen als fossielen-verzamelaar die elk fossiel verzamelde, maar gaandeweg meer gespecialiceerd in de Pleistocene zoogdieren. Sinds de vondst van een sabeltandtijger bot helemaal in de ban van katachtige roofdieren. Daarnaast zwerf ik ook graag in de mergelgrotten, soms alleen, soms met andere berglopers. Heerlijk om weg te dromen bij zeer oude opschriften of fraaie onderaardse landschappen. Ook mag ik graag met mijn RIB motorboot in de Zeeuwse delta en de kustwateren rondvaren. Bij goed weer natuurlijk.

zondag

Themadag IJstijd

Door de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) worden regelmatig Themadagen georganiseerd over geologische thema's. Op zaterdag 24 januari 2009 was er een themadag georganiseerd over de IJstijd. Het programma omvatte onder meer exposities, lezingen en een leestafel waar boeken en tijdschriften in te zien waren.

Er was een grote belangstelling van jong en oud voor de themadag, en met enkele honderden bezoekers was de opkomst zelfs groter dan door de organisatie verwacht.

Op de geologische markt waren door amateurgeologen en -paleontologen kraampjes ingericht met zwefstenen en fossielen. Zo waren er prachtige windkanters te zien en stenen met gletsjerkrassen. Ook bij de stands met fossielen was vollop te zien, onder anderen botten en kiezen van de wolharige neushoorn en de wolharige mammoet, het gewei van een rendier, de onderkaak van een Bison en enkele botten van de sabeltandkat Homotherium.
Ook waren er enkele fraaie replica's te zien van sabeltandkat en tijger.
Verschillende verenigingen gaven acte de presence, zoals het geologisch streekmuseum De IJsselvallei uit Olst, die een grote collectie zwefkeien en windkanters liet zien. De Werkgroep Pleistocene Zoogdieren (WPZ) presenteerde zich met een grote collectie fossielen, onder andere van de wolharge neushoorn en de wolharige mammoet.

Hier konden de bezoekers door hun meegebrachte fossielen laten determineren en kregen zij advies over het conserveren van fossielen. Voor de kleintjes was er een poster over de sabeltandkat Homotherium. Jong geleerd is oud gedaan.

Tussen enkele lezingen in helpt Dick Mol enkele
bezoekers met determineren van een mammoetbot.
De hele dag door zij er lezingen met het thema ijstijden.
Henri Hooghiemstra van de Universiteit van Amsterdam heeft een lezing gehouden over IJstijdafzettingen in de Andes van Zuid Amerika, die tot 3 miljoen jaar terug gaan, en zelfs dateren vóór de tijd dat op het noordelijk halfrond de gletsjervorming begon.
Daarna waren er nog twee lezingen van Dick Mol over de zeer rijke fauna van de Noordzee, waaruit de vissersvloot week na week nog grote hoeveelheden fossielen aanvoert, en waarvan hij enkele fraaie dia's toont. De laatste lezing gaat over de vondst van een nog geen 30.000 jaar oude onderkaak van de sabeltandkat Homotherium. Fraai schetst hij het verhaal van het onderzoek naar de ouderdom van de kaak en de publicatie in de Journa of Vertebrate Paleontology.

En daarmee eindigt ook de themadag IJstijden. Organisatie en pubkiek kunnen terugkijken op een geslaagde dag.