CaveCats

Deze Blog gaat over 2 van mijn favoriete onderwerpen: 1: Caves: zwerven in de mergelgrotten in Zuid Limburg, de kilometers lange onderaardse gangen. Het stof op de vloer dempt alle geluiden, oude opschriften flitsen voorbij in het schijnsel van de zaklampen. 2: Cats : Recente en fossiele katachtige roofdieren. leeuw, Lynx, en de sabeltandkatten Homotherium en Megantereon, en nog veel meer. Zie ook mijn homepage http://www.ijstijd.net

Mijn foto
Naam:
Locatie: Rucphen, Noord Brabant, Netherlands

Hoi, ik heet Kees, heb een vrouw en 2 kinderen. Ik ben een fervent amateurpaleontoloog, begonnen als fossielen-verzamelaar die elk fossiel verzamelde, maar gaandeweg meer gespecialiceerd in de Pleistocene zoogdieren. Sinds de vondst van een sabeltandtijger bot helemaal in de ban van katachtige roofdieren. Daarnaast zwerf ik ook graag in de mergelgrotten, soms alleen, soms met andere berglopers. Heerlijk om weg te dromen bij zeer oude opschriften of fraaie onderaardse landschappen. Ook mag ik graag met mijn RIB motorboot in de Zeeuwse delta en de kustwateren rondvaren. Bij goed weer natuurlijk.

zondag

08-06-2007 Whalewatch

Eigenlijk zouden we woensdag al de oceaan op gaan, op zoek naar walvissen en dolfijnen, maar de motor van de boot was stuk. (?!) Daarom is de tocht verzet naar vandaag. We moeten ons aan de jachthaven melden, waar we, samen met nog 3 nederlandse meisjes aan boord gaan van een schitterende RIB motorboot van wel 8 m lang en 225 PK motorvermogen. We varen vanuit Praia da Rocha naar Alvor, waar we nog enkele Britse tatoes (nou ja, het is toch ook zo..) op moeten halen, en daarna gaat het met hoge snelheid de oceaan op, 55, 7 km/h volgens mijn GPS. En dat op een winderige dag met golven van 1 a 1,5 en misschien nog wel hoger. De boot gaat heerlijk over de golven en maakt geregeld flinke klappen. Niet ver uit de kust zien we de eerste dolfijnen, niet de tuimelaars die op boten afkomen, maar een grotere soort die op iets grotere afstand blijft (plm 50.m ). Deze soort maakt ook geen hoge sprongen uit het water, maar glijdt boven water, waarbij rug en rugvin goed te zien zijn.

Regelmatig komen ze boven water, nu weer hier dan weer daar en het is een mooi schouwspel om te zien. Ook andere whalewatchboten en zeiljachten zijn in de buurt om het schouwspel gade te slaan. Na een tijdje besluit de schipper op zoek te gaan naar andere groepen "levendigere " dolfijnen zoals hij dat noemt. En opnieuw met hoge snelheid door de golven en van tijd tot tijd passeren we boeien, wellicht uitgezet om de lokaties aan te geven. Ik schat dat we zo'n 40 a 50 km de oceaan opgaan, maar hoe we ook varen, walvissen krijgen we niet meer te zien. Geeft ook niet, de dolfijnen die we gezien hebben waren zeker de moeite dubbel en dwars waard. En dan het varen: dat alleen al is een avontuur. Kicken !

**kort na onze thuiskomst in Rucphen vind ik een boekje in de bibliotheek over whalewatch in de Noordzee, en het blijkt dat er zeker goede kansen zijn op ontmoetingen met dolfijnen. Bruinvissen zijn zeer algemeen in de Noordzee en Oosterschelde ( dat weet ik, in de Oosterschelde heb ik vorig jaar enkele fourangerende bruinvissen wel 3 kwartier driftend gevolgd) Maar er zijn ook goede kansen om witsnuitdolfijnen een tiental km uit de Noordzeekust te treffen. Dit is dan weer een soort die met boten meezwemt. Het wordt leuk op zee......