CaveCats

Deze Blog gaat over 2 van mijn favoriete onderwerpen: 1: Caves: zwerven in de mergelgrotten in Zuid Limburg, de kilometers lange onderaardse gangen. Het stof op de vloer dempt alle geluiden, oude opschriften flitsen voorbij in het schijnsel van de zaklampen. 2: Cats : Recente en fossiele katachtige roofdieren. leeuw, Lynx, en de sabeltandkatten Homotherium en Megantereon, en nog veel meer. Zie ook mijn homepage http://www.ijstijd.net

Mijn foto
Naam:
Locatie: Rucphen, Noord Brabant, Netherlands

Hoi, ik heet Kees, heb een vrouw en 2 kinderen. Ik ben een fervent amateurpaleontoloog, begonnen als fossielen-verzamelaar die elk fossiel verzamelde, maar gaandeweg meer gespecialiceerd in de Pleistocene zoogdieren. Sinds de vondst van een sabeltandtijger bot helemaal in de ban van katachtige roofdieren. Daarnaast zwerf ik ook graag in de mergelgrotten, soms alleen, soms met andere berglopers. Heerlijk om weg te dromen bij zeer oude opschriften of fraaie onderaardse landschappen. Ook mag ik graag met mijn RIB motorboot in de Zeeuwse delta en de kustwateren rondvaren. Bij goed weer natuurlijk.

zondag

Steentijddag, Leiden

Ieder jaar opnieuw wordt in februari een steentijddag georganiseerd door het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Tijdens de steentijddag worden een aantal lezingen gegeven, terwijl er ook gelegenheid is tot het laten toetsen van vondsten door archeologen. Verder is er op de steentijddag natuurlijk volop de gelegenheid tot het uitwisselen van ervaringen met andere geïnteresseerden en zijn er boekenstands ingericht, waar boeken over de steentijd en aanverwante zaken te koop worden aangeboden.


Nu ben ik geen vaste bezoeker van de steentijddag maar deze keer sprak het programma me erg aan.






Het programma zag er als volgt uit:
10.30-11.00 Ontvangst, inschrijving en koffie
11.00-11.30 A. Verpoorte: Energieke Neanderthalers: waarom Neanderthalers zich anders gedragen
11.30-12.00 Dick Schlüter: Neanderthalervondsten boven de grote rivieren
12.00-12.30 Pieter Dijkstra en Martijn Bink: Vier laat-paleolithische concentraties in Tongeren
12.30-14.00 LUNCH Tevens is het mogelijk publicaties te kopen en te verkopen en elkaar vondsten te tonen.
14.00-14.30 Bart Vanmontfort: Michelsberg en mesolithicum in België
14.30-15.00 Leendert Louwe Kooijmans: Schipluiden: een synthese 1
5.00-15.30 THEEPAUZE
15.30-1600 Jan Albert Bakker: Het onderzoek van hunebed D26
16.00-16.30 Karsten Wentink: Neolithische bijldeposities in Noord-Nederland
16.30-17.30 BORREL

Met name de lezingen over de Neanderthalers vond ik erg boeiend, omdat ik daar momenteel best wel mee bezig ben, en voor de gelegenheid had ik dan ook een bewerkte steen bij om door een van de archeologen te laten vaststellen of het wel of geen artefact is. En helaas is geconcludeerd dat de vlakjes waarvan ik dacht dat het bewerkingen waren een natuurlijke oorzaak hadden. Geen werktuig dus. Als leek kijk ik er toch wat anders tegen aan: De vlakjes zijn duidelijk verschillend van karakter: De meeste breukvlakken zijn totaal willekeurig over de steen verspreid, met zeer onregelmatig breukvlak. maar aan één zijde van de vuursteen zijn een aantal vlakjes met regelmatig patroon en naast elkaar geordend. Het wil er bij mij niet echt in dat dit dezelfde soor breukvlakken zijn als de andere. (Dat kun je simpelweg zien.) Bovendien vormen nu juist deze vlakjes een soort scherpe rand, hoewel die door gebruik bot is geworden. Verder ligt deze steen perfect in de hand, met snijvlak in de goede richting. Allemaal toeval ??
In de pauzes heb ik bij kunnen praten met bekenden, en heb ik hun vondsten kunnen bekijken.
Ook heb ik vandaag voor het eerst de webmaster van Neanderthalers ontmoet, die van dezelfde webring PaleoNed lid is als ik.